Odos lipidinis barjeras

 Naudojate intensyviai drėkinantį kremą, tačiau oda vis tiek sausa ir sudirgusi? Tai ženklas, jog greičiausiai yra pažeistas odos lipidinis barjeras.

 Su įvairiais aplinkos veiksniais pirmiausiai susiduria viršutinis, raginis epidermio sluoksnis, kuriame iš hidrofilinių komponentų, NDF (natūralus drėkinamasis faktorius) ir riebalinių komponentų, kurį sudaro riebalų ir epidermio lipidai - susidaro hidrolipidinė plėvelė, kuri yra pirmasis barjeras, nuo kenksmingų išorės veiksnių apsaugantis tikrąją odą – dermą.

 Odos lipidinis barjeras yra tarsi plėvelė, kuri plika akimi nematoma, tačiau atlieka svarbų vaidmenį odos apsauginėje funkcijoje – apsaugo tiek nuo kenksmingų išorės faktorių, tiek nuo dehidratacijos. Tačiau būtent čia ir kaupiasi visi nešvarumai ir bakterijos. Dėl odos senėjimo, genetikos ir kenksmingų aplinkos veiksnių odos lipidinis barjeras silpnėja ir oda tampa vis labiau pažeidžiama.

 Lipidinė mantija užtikrina teisingą odos floros pusiausvyrą. Riebalinės ir prakaito liaukos nuolat aprūpina odą ir padengia ją vandeniu / aliejine emulsija, o pagrindiniai komponentai išlaiko idealų odos pH.

 Lipidinis odos barjeras yra būtinas sveikai odai ir turi būti apsaugotas norint, kad tinkamai veiktų. Jis užtikrina odos drėgmę, todėl be šio odos barjero oda liktų dehidratuota, nes išgaruotų vanduo.

 Sutrikus odos hidrolipidinei mantijai, atsiranda aibė odos problemų, vargina pakitusi odos išvaizda, jaučiamas diskomfortas.

 Sutrikus barjeriniam lipidui pasireiškia padidėjęs odos sausumas – oda dehidratuoja, nes pažeistas odos barjeras nesulaiko drėgmės. Oda praranda vientisumą, tampa jautresnė, reaguoja į bet kokius dirgiklius, atsiranda raudonis, gali niežėti, pasireiškia bėrimai, uždegimai, bakterinės, virusinės ar grybelinės odos infekcijos.

 Lipidinio sluoksnio pažeidimą lemia šie pagrindiniai faktoriai:

  • UV spinduliai;
  • Imuninės reakcijos, skatinančios laisvųjų radikalų atsiradimą.
  • Agresyvios cheminės priemonės;
  • Mechaniniai daugiakartiniai odos pažeidimai;
  • Klimato pasikeitimas (vėjas, šaltis ir pan.);
  • Ilgalaikis stresas.

 Jei barjeras pažeistas, visų pirma reikėtų pašalinti jam įtaką darančius faktorius, o tuomet pasirinkti tinkamas kosmetikos priemones, kurios padės atstatyti pažeistą odos lipidinį barjerą. Ant veido priežiūros produktų pakuočių ieškokite užrašų „Restore“, „Repair“, „Deep moisturising“, „Calm“, o sudėtyje – tokių antioksidantų kaip vitaminas C, E ir A, keramidai, hialurono rūgštis, pantenolis, niacinamidas (vitaminas B3).

 Veido odos priežiūros konsultacijai galite registruotis paspaudę čia.

 

 Tobulos odos link..kartu su perfectskin.lt

 

Grįžti į sąrašą